Veganska recept

Veganska recept

Veganska rätter har flera fördelar för både din hälsa och miljön. Vegansk kost är ofta rik på fiber, antioxidanter, och viktiga näringsämnen. Det kan också hjälpa till att minska risken för olika sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Vegansk kost minskar också utsläppen av samtidigt som det är ett sätt att ta ställning mot djurplågeri och främja etisk behandling av djur.

På den här sidan hittar du de bästa sajterna för att få bra och billiga veganska recept. De flesta recept går att göra med köksredskap som finns i det typiska köket, men för att underlätta finns det en lista över bra köp här.

Källor för goda och billiga veganska recept

Här nedan hittar du de bästa källorna för goda veganska och vegetariska recept. Alla källor är listade efter typ där de renodlade veganska kommer först.

 TypBeskrivning
Rainbow plant life (Youtube)VeganNisha driver Rainbow plant life där du får ta del av hennes veganska recept. Hon lagar allt från vegansk pasta till snacks och tårtor.
Serious eats (vegan)VeganHär hittar du allt från sallad till veganska alternativ till populära rester som t.ex. nachos med ost.
Minimalist bakerVeganMinimalist baker är en blogg som listar recept med färre än 10 ingredienser och som tar mindre än 30 min att göra.
Bad MannerVeganBad Manner är en vegansk kokbok publicerad online. Här hittar du allt från middagar till efterrätter och bakverk.
Veg recipes of IndiaVegan och vegetarianPå denna sajt hittar du veganska och vegetariska recept från Indien. Sajten fokuserar främst på grytor men har även goda recept på bröd och snacks.
Cookie and KateVegan och vegetarianDetta är en blogg som fungerar som kokbok online. Du hittar både vegetarianska och veganska recept på bloggen.

Gör vanliga recept till veganska

De flesta recept går att göra veganska genom att ersätta icke-veganska ingredienser med växtbaserade alternativ som blir liknande i funktion och smak. Här nedan finns några exempel.

Veganskt smör

Det finns flera veganska alternativ till smör som kan användas i recept. De vanligaste alternativen finns listade i tabellen nedan.

Margarin  Vissa margariner är veganska och kan användas istället för smör i många recept. Men inte alla margariner är veganer, så var noga med att kontrollera ingredienslistan.  
Kokosolja  Detta är ett utmärkt substitut för smör i bakrecept, eftersom det har en liknande fetthalt. Det kan dock ge en liten kokosnötsmak.  
Olivolja  Detta kan användas i många salta rätter istället för smör, även om det vanligtvis inte används i söta bakverk på grund av dess starka smak.  
Vegansmör  Det finns många kommersiellt tillgängliga vegansmör som är utformade för att smaka och bete sig som mejerismör i recept.

Vegansk mjölk

Det finns många växtbaserade mjölkalternativ som kan användas för att göra ett recept veganskt. I tabellen här nedan hittar du några vanliga substitut.

Sojamjölk  Med ett högt proteininnehåll som liknar komjölk är sojamjölk ett utmärkt allroundsubstitut i recept, från salta rätter till bakverk.  
Mandelmjölk  Detta är ett annat populärt alternativ med en lätt, nötaktig smak. Det används ofta i bakning, smoothies och spannmål, men det är mindre proteinrikt jämfört med sojamjölk.  
Havremjölk  Havremjölk är känd för sin krämiga konsistens och milda smak och fungerar bra i recept som kräver en rikare mjölk, som desserter och krämiga såser.  
Cashewmjölk  Detta har en krämig, rik konsistens och en söt, subtil smak, vilket gör den idealisk för desserter, krämiga soppor och såser.