Nyheter
Olivolja nyttigast som matfett enligt ny studie

Olivolja nyttigast som matfett enligt ny studie

I en studie som undersökte vilket matfett som innehåller de mest nyttiga näringsämnen vann olivolja över både animaliskt fett och andra vegetabiliska oljor. Studien testade för hur mycket näringsämnen som fanns i respektive olja och hur rekommendationerna ser ut för dessa ämnen.

För att göra det så enkelt som möjligt för läsaren att tolka resultatet valde forskarna att rangordna matfetterna på en skala mellan 0 och 100. Bäst i studien var olivolja som fick 100 poäng, medan kokosolja var sämst som fick 0 poäng.

Är det nyttigt att steka i olivolja?

Det är generellt sett nyttigt att steka i olivolja eftersom det är en olja rik på enkelomättade fetter, som kan hjälpa till att sänka nivåerna av det dåliga LDL-kolesterolet i blodet och istället höja nivåerna av det önskade HDL-kolesterolet. Detta kan minska risken för hjärtsjukdom. Olivolja innehåller också flera antioxidanter och en typ av antiinflammatoriskt ämne som kallas oleocanthal, vilka kan ha ytterligare hälsofördelar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att när olivolja upphettas till höga temperaturer kan vissa av dess näringsämnen brytas ner och det kan istället bildas skadliga ämnen. Därför kan det vara bäst att använda olivolja för stekning i låg till medelhög värme, istället för hög värme eller djupstekning. För matlagning vid högre temperaturer kan det vara mer lämpligt att använda oljor med en högre rökpunkt, som rapsolja eller solrosolja.

Vad är olivolja bra för?

Olivolja är en stor del av Medelhavsdieten och har flera nyttiga egenskaper. För det första är olivolja rik på enkelomättade fetter och särskilt oleinsyra, vilket forskning visar minskar risken för hjärtsjukdomar. Detta sker genom att dessa fetter bidrar till att sänka nivåerna av det skadliga LDL-kolesterolet och öka nivåerna av det skyddande HDL-kolesterolet i blodet. För det andra innehåller olivolja flera kraftfulla antioxidanter, inklusive vitamin E och K, samt fenoliska föreningar som oleocanthal och oleuropein. Dessa antioxidanter hjälper till att bekämpa inflammation och skydda blodkärlen, vilket hjälper till att förhindra cellskador som kan leda till kroniska sjukdomar som t.ex. cancer och hjärtsjukdom.

Vidare har också olivolja antiinflammatoriska egenskaper vilket gör att den har liknande effekter som ibuprofen, en vanlig antiinflammatorisk medicin. Olivolja kan också bidra till en bättre matsmältning genom att skydda magen och tarmen mot inflammation och sår. Olivolja används också ofta i hud- och hårvårdsprodukter, eftersom den kan bidra till att fukta och mjuka upp huden och håret. Trots att olivolja är kaloririk, kan de enkelomättade fetterna som finns i olivolja hjälpa till att förbättra kroppens känslighet för insulin, vilket kan hjälpa den som vill hålla sin vikt i balans.

Källa

Garcia-Gonzalec et al (2023) Virgin Olive Oil Ranks First in a New Nutritional Quality Score Due to Its Compositional Profile

Lämna ett svar