Veganer har mindre risk för stroke och hjärtattacker
Ny forskning visar att bli vegetarian eller vegan kan minska risken för stroke och hjärtattacker. Genom att följa sådana dieter får man lägre nivåer av kolesterol och fetter i blodet, enligt en artikel publicerad i European Heart Journal. ”Om människor börjar äta vegetariskt eller vegansk kost från en tidig ålder är potentialen för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar orsakade av blockerade artärer betydande,” säger Ruth Frikke-Schmidt, överläkare på Rigshospitalet i Köpenhamn, Danmark och en av studiens författare, till den brittiska tidskriften The Times.
Vegansk kost minskar dåligt kolesterol
Forskare har studerat randomiserade studier från år 1982 och framåt som har jämfört grupper av människor som har ätit plantbaserade dieter med andra grupper som har fortsatt som allätare. Sammanlagt har 30 studierna kvantifierat effekterna av dessa dieter på alla typer av kolesterol, ”dåligt” eller lågdensitetslipoprotein (LDL) kolesterol, en typ av fett i blodet känd som triglycerider, och apolipoprotein B (apoB), ett protein som hjälper till att bära fett och kolesterol i blodet och indikerar den totala mängden dåliga fetter och kolesterol i kroppen.
Deltagare i de olika studierna bytte till en vegetarisk eller vegansk kost under perioder som varierade från tio dagar till fem år. Frikke-Schmidt sa vidare att det fanns ”betydande effekter” av både veganska och vegetariska dieter oavsett om människor hade en hälsosam vikt, var överviktiga eller feta. Hon påpekade att annan ny forskning hade föreslagit att växtbaserade dieter kunde minska växthusgasutsläppen betydligt, och tillade: ”Växtbaserade dieter är en oerhört viktig del för att ändra livsmedelsproduktionen till mer miljömässigt hållbara former, samtidigt som man minskar bördan av hjärt-kärlsjukdomar. Vi borde äta en balanserad, varierad, växtrik kost, och släcka vår törst med vatten.”
Metaanalysen kunde inte titta på dieter som inkluderade fisk eftersom det inte fanns några studier som jämförde dem med allätande dieter, även om fisk är en viktig del av Medelhavet och nordiska dieter, som båda rekommenderas av Världshälsoorganisationen.