Att amma som vegan är enligt ny studie mer hälsosamt än vad man tidigare trott
Enligt en studie presenterad vid The European Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) finns det inga bevis för att en vegandiet skulle påverka mängden vitamin B2, och karnitin i bröstmjölk hos ammande mödrar som har en vegansk diet. Vitamin B2 och karnitin finns i höga koncentrationer i animaliska produkter och är avgörande för utvecklingen hos spädbarn.
Då antalet veganer har mångdubblats de senaste årtionden finns det vissa som ifrågasätter om spädbarn som ammas av veganmödrar får i sig alla näringsämnen som de behöver. Denna studie ifrågasätter denna uppfattning om att en vegandiet gör att bröstmjölken saknar alla essentiella näringsämnen.
Spädbarn kräver vitamin B2 och karnitin
Vitamin B2, även känt som riboflavin, spelar en viktig roll för enzymer involverade i biologiska processer. Otillräcklig mängd vitamin B2 hos spädbarn har tidigare kopplats till blodbrist och neurologiska problem. På samma sätt är karnitin viktigt för energimetabolism, där låga nivåer hos spädbarn kan resultera i lågt blodsocker, samt potentiell hjärt- och hjärndysfunktion.
Tidigare studier har till och med föreslagit att ammande kvinnor som följer en vegansk diet kan behöva öka sitt intag av animaliska produkter för att förhindra brister under amning. Men studien vid Amsterdam UMC indikerar att effekten på vitamin B2 och karnitinkoncentrationer i bröstmjölk, hos en mamma som följer en vegansk diet, kan vara mindre betydande än vad man tidigare trott.
Med teknik som separerar prover till enskilda delar för analys, fann forskare ingen skillnad i karnitinkoncentrationer mellan bröstmjölk från vegan- och icke-veganmödrar. Även om studien rapporterade lägre serumfria karnitin- och acetylkarnitinkoncentrationer hos veganmödrar, förblev koncentrationer av bröstmjölk konsekventa över båda studiegrupperna.
Vegandiet har visat sig vara bra för de som vill bli gravida
Eftersom antalet veganer blir allt fler globalt, ger denna studie mer fakta om bröstmjölk från veganmödrar. Mödrar som är veganer har därmed mer anledning att tro att de inte behöver kompromissa i sin diet samtidigt som de ammar.
Tidigare forskning har också visat att växtbaserade dieter är tillräckliga och till och med fördelaktiga för kvinnors reproduktiva hälsa. En ny studie publicerad i den medicinska tidskriften Reproductive Toxicology fann att en kost rik på kolhydrater och hela korn och soja kan främja sannolikheten att graviditeten blir lyckad.
Förutom de fördelar som finns med ökat intag av hela korn och soja, fann studien att 5 procent av energiintaget från växtbaserade proteiner istället för djurbaserade proteiner har visats minska risken för ägglossningsstörningar med mer än 50 procent.