Tänd veganska ljus i vintermörkret

Veganska ljusUnder det mörka vinterhalvåret är vi nog många som tänder ljus för att få till den rätta mysstämningen hemma – det sprider ett behagligt ljussken och kan få ditt hem att dofta underbart. Men har du koll på om dina ljus är veganska?

Stearin som är en restprodukt från slakt används ofta vid ljusstöpning. Inte så fräscht, eller hur? Vi går igenom vilka ingredienser du bör undvika och listar även veganska doftljus, värmeljus, blockljus och kronljus.

Animaliska ingredienser i ljus

× Stearin (stearinsyra) utvinns vanligtvis från animaliskt fett som restprodukt från slakterier. Det är därmed ett billigt och lättillgängligt alternativ för ljustillverkare att använda sig av. I sällsynta fall används stearinsyra som utvinns ur vegetabiliska oljor. Kontakta tillverkaren för att få reda på ursprunget på det stearin som används.

× Bivax produceras av bin och kan smältas ner för att gjuta ljus av men även hela vaxkakor används. Bivax är inte veganskt.

Vegetabiliska ingredienser i ljus

× Paraffin utvinns från råolja och är ett billigt material att tillverka ljus av. Det är dock inte ett bra material ur miljösynpunkt.

× Sojavax utvinns från sojabönor och har väldigt bra doftspridande egenskaper.

× Kokosvax utvinns från kokosnötter, har bra doftspridande egenskaper och brinner klarare än andra vaxblandningar.

× Rapsvax utvinns från raps och ger en hård yta som passar bra för blockljus eller votiveljus.

Lista över veganska ljus

IKEA

 • Har veganska doftljus, blockljus och värmeljus tillverkade av vegetabiliskt vax och/eller paraffin i sortimentet. Läs på innehållsförteckningen för att undvika animaliskt stearin.

KOBO

 • Alla doftljus är veganska (sojavax).

Lagerhaus

 • Har veganska doftljus, blockljus, värmeljus och kronljus tillverkade av vegetabiliskt vax och/eller paraffin i sortimentet. Läs på innehållsförteckningen för att undvika animaliskt stearin.

Molton Brown

 • Alla doftljus är veganska (paraffin).

Mrs Meyer's Clean Day

 • Alla doftljus är veganska (sojavax).

Naturally European

 • Alla doftljus är veganska.

The Friendly Home

Voluspa

 • Alla doftljus är veganska (kokosvax).

WoodWick

 • Alla doftljus är veganska (paraffin/soja).

Yankee Candle

 • Alla doftljus är veganska (paraffin).

Åhlens

 • Har veganska doftljus tillverkade av vegetabiliskt vax och/eller paraffin i sortimentet. Läs på innehållsförteckningen för att undvika animaliskt stearin.

Kriterier för att ljus ska klassas som veganska

× Inga ingredienser av animaliskt ursprung förekommer vid tillverkning och i slutprodukten.
× Varken ingredienser eller produkter är testade på djur i något led.

14 tankar om “Tänd veganska ljus i vintermörkret

 1. Anna says:

  Hur kommer det sig att ni inte tar upp den vanligt förekommande palmoljan, och dess negativa effekter ur miljösynpunkt?

  • Veganguiden says:

   Inlägget handlar om vegetabiliska ljus som alternativ till ljus med animaliska ingredienser utan fokus på miljöaspekten av materialet. Palmolja är problematiskt och vi kommer att skriva mer om det framöver.

  • Veganguiden says:

   Kronljus tillverkas nästan alltid av animaliskt stearin av någon dum anledning. Lagerhaus kronljus är de enda veganska vi känner till i dagsläget, dessvärre!

 2. Karin Jonson says:

  Hej!

  Vad står det på innehållet ifall det är animaliskt fett i ljusen? Står det bara stearin? Eller hur skrivs det? Om det står 100% stearin på, och ingenting mer, fritt från paraffin och palmolja, består hela ljuset då av 100% animaliskt fett? 😷😖

  Mvh Karin Jonson

  • Veganguiden says:

   Om det enbart står stearin får man utgå ifrån att det är 100% animaliskt fett. Det finns vegetabiliskt stearin också – men det är väldigt sällsynt och brukar då märkas ut med just ordet vegetabiliskt eller liknande.

 3. Karin Jonson says:

  Hej igen!

  Undrar oxå vad det står på ifall stearinet är vegetabiliskt? Eller är det alltid animaliskt ifall det står stearin på ljusen?

  • Veganguiden says:

   Tack för tipset! Dessvärre kan Clas Ohlson inte redogöra för vilket slags vax ljusen är tillverkade av, därför väljer vi att inte lägga till dem i listan för tillfället. De är med största sannolikhet veganska, men vi väljer att ta det säkra före det osäkra.

 4. Lisa stevens says:

  Vi på Klinta har en bred kollektion av veganska doftljus. Dessutom tänker vi miljövänligt och skippar petroleum (paraffin) och färgämnen. Våra doftoljor och eteriska oljor vi använder i ljusen är dessutom gjorda för hudvård så mycket milda och härliga. Jag skickar gärna ett prov om du är intresserad!

  Mvh
  Lisa Stevens
  Grundare sv Klinta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.