Material att undvika när du köper kläder och skor

Nu drar säsongen för varmare klädesplagg igång! Det innebär att butikerna fylls av kläder och skor tillverkade av icke-veganska material som produceras av eller från djur. Har du koll på vilka material du bör undvika?

Undvik följande icke-veganska material

Päls

Päls - behöver verkligen päls en närmare presentation? Det finns inget som är så förlegat som att klä sig i päls idag. 

Förekomst: Jackor, detaljer på jackor, accessoarer, foder i skor.

Ursprung: Pälsfarmar förekommer i hela världen, varav Europa står för mer än hälften av dem.

Vanliga pälsdjur är mink, räv och chinchilla. Djuren bor i små burar som hämmar deras naturliga instinkter. Djuren föds i regel upp för pälsens skull, resten av djuret tas sällan tillvara när djuret slaktas 6-8 månader gammalt. 

Många butiker tar idag avstånd från päls och märken som använder sig av päls. För dig som ändå gillar utseendet och känslan av päls på sina plagg finns det många syntetiska alternativ i butikerna idag.

Dun

Dun är fjädrar som plockats från fåglar, vanligen de mjuka fjädrarna på fågelns bröstparti.

Förekomst: Dun används vanligtvis som fyllning i jackor. 

Ursprung: Kina och USA är två stora aktörer av fågeluppfödning för dun och fjädrar.

Dunindustrin är en elak och hänsynslös industri där fåglarna plockas på sina fjädrar levande. Genom att föda upp fåglar som plockas upprepade gånger under sin livstid istället för att använda slaktavfall får man ut mer dun från varje fågel, det anses även hålla högre kvalitet om det kommer från en levande fågel.

Att dun har värmeisolerande egenskaper och därför kan hålla oss varma i kylan går inte att förneka, men det finns veganska och syntetiska alternativ till dun. Även bomull och polyester kan användas som fyllning i jackor istället. Läs på lappen i jackan för att se vad den består av för material.

Läder

Läder kommer från djurhudar, vanligen ko och kalv. Läder är alltid av bit av ett dött djur, det går inte att komma undan från.

Förekomst: Skor, jackor, accessoarer, detaljer på plagg m.m.

Läder utvinns vanligen från slaktade djur och är en biprodukt av köttindustrin. Återigen, en väldigt liten andel av plaggen vi ser i butiker kommer från de djur vi ser strosa omkring i de gröna hagarna på landsbygden. Istället importeras läder ofta från länder som har helt andra krav på djurhållning än Sverige. Även om det står "Made in Italy" eller liknande på produkten finns det ingen garanti för att lädret är av europeiskt ursprung, det kan innebär att produkten enbart förädlats inom landet och att lädrets kan ha sitt ursprung i andra delar av världen.

Det finns veganska alternativ till läder, vanligen polyuretan och PVC som är plast som efterliknar äkta läder sett till känsla, färg och form. Tack vare den höga efterfrågan på veganskt läder framställs nya vegetabiliska alternativ från bland annat ananas.

Undvik följande symboler när du köper skor ❌

Mocka

Mocka är en form av läder där den slipade köttsidan vänds utåt vilket ger ett läder med mjukare yta.

Förekomst: Skor, jackor, detaljer på plagg m.m.

Läs avsnittet om läder ovan då samma information kan appliceras på mocka.

Veganska alternativ till mocka är faux suede och syntetisk mocka som är tillverkat av mikrofiber.

Ull

Päls som klipps av från olika djur, t.ex. får, kaniner, getter och alpacka kallas ull. Vanligen avser just ordet ull på lappen i klädesplagget fårull, annars anges för det mesta annat ursprung. En finare typ av ull är merinoull som också kommer från får.

Förekomst: Ull förekommer ofta i kappor, underställ och stickade plagg som tröjor, halsdukar, vantar, mössor och sockar.

Ursprung: Fårull kommer ofta från Australien, Nya Zeeland, Argentina och Sydafrika som har andra krav på djurhållning än Sverige. "Fåren far inte illa av att klippas" är en vanligt förekommande ursäkt till att använda ull. Många av oss har nog en bild av de svenska fåren som vi ser strosa runt i stora gröna hagar, men faktum är att vi i Sverige tar vara på väldigt lite ull på grund av låg lönsamhet.

För några år sedan blossade en stor skandal upp i Australien där där fårfarmare praktiserar mulesing vilket innebär att fåren flås på sin bakdel för att förebygga angrepp från flugor. Denna typ av behandling lämnar stora sår på fårens bakdelar, sår som riskerar att bli så illa infekterade att djuret måste avlivas. Idag har många butikskedjor tagit avstånd och använder sig bara av mulesing-fri ull.

När fåret kommer upp i åldern och slutar producera ull i snabb takt går det till slakt.

Angora

Angora är en typ av ull som utvinns från angorakaniner som har en mjuk, fluffig päls. 

Förekomst: Plagg tillverkade av angora har ofta en pälsliknande yta och förekommer i bl.a. stickade tröjor, halsdukar och mössor.

Ursprung: Precis som med fårull kommer angoraull sällan från svenska småskaliga uppfödare. Vanligen kommer angoraull från Kina där kaninerna hålls i små burar på kaninfarmar. När djuret inte längre producerar tillräckligt med ull går det till slakt - och äts upp. Hankaniner går ofta till slakt redan vid födsel då de producerar mindre ull än honor.

Kashmir

Kashmirull utvinns från getter med fin päls.

Förekomst: Kashmir, eller cashmere som ullen också kallas, förekommer ofta i finstickade halsdukar och tröjor. Även materialet mohair utvinns från getter, men har en mer pälsliknande struktur likt angora.

Ursprung: Ursprunget är vanligen Kina, Mongoliet och andra östasiatiska länder.

Getter har ett väldigt litet lager med fett som skyddar dem mot vind och kyla, istället är det pälsen som fyller den funktionen. Mitt i vintern, när getterna behöver pälsen som mest, är det vanligt förekommande att getterna klipps. När geten inte längre producerar tillräckligt med ull går det till slakt.

Visste du att getter är veganer förresten? Getter är s.k herbivores och har gräs som sin huvudsakliga kost de får energi från.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.