Cruelty Free – certifieringar och symboler

För att underlätta för oss konsumenter kan produkter i handeln märkas med olika symboler som visar att produkten är cruelty-free, det vill säga att den inte är testad på djur. Det kan fortfarande förekomma ingredienser av animaliskt ursprung i produkterna, som t.ex. bivax och ullfett. Det ser du genom att läsa innehållsförteckningen.

Det förekommer även inofficiella märkningar som kan vilseleda och rent av lura dig som konsument. Därför bör du ha stenkoll på dessa tre märkningar som är utfärdade av seriösa organisationer.

Leaping Bunny

Leaping Bunny är framtagen gemensamt av djurskydds- och djurrättsorganisationer i Europa och Nordamerika och används i 24 länder, där Djurens Rätt är ansvarig för listan i Sverige. Alla företag som är certifierade har möjlighet att använda sig av logotypen Leaping Bunny.

Se listan över godkända märken här.

The Beauty Bunny

Djurrättsorganisationen PETA har tagit fram märkningen the Beauty Bunny som kan användas av företag som har blivit certifierade av organisationen. Det finns i skrivande stund mer än 2000 företag i PETAs lista över företag som inte testar på djur. De listar även företag som testar på djur.

Se listan över godkända och icke-godkända märken här.

Choose Cruelty Free

Choose Cruelty Free är är en oberoende australiensisk organisation som arbetar mot djurförsök. Certifieringen gäller främst företag som säljer eller tillverkar sina produkter i Australien, eftersom dessa produkter även kan säljas på den svenska marknaden så gäller märkningen även i Sverige.

Se listan över godkända märken här.

Det finns även märkningar för helt veganska företag. Dessa tar vi upp i ett separat inlägg inom kort!

En tanke om “Cruelty Free – certifieringar och symboler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.