Checklista för veganska produkter – Uppdaterad information 2019

En skönhetsprodukt som är vegansk är varken testad på djur eller innehåller ingredienser av animaliskt ursprung. Men hur vet du som konsument om en produkt testas på djur och vilket ursprung ingredienserna har?

Europas vs. Kinas lagstiftning

Företag hävdar ofta bestämt att de inte djurtestar i enlighet med europeisk lagstiftning – och det stämmer då det är förbjudet att testa kosmetika på djur inom EU. Men djurtester kan fortfarande förekomma i andra delar av världen, det gäller främst Kina men kan även förekomma i andra länder.

Kinas lagstiftning kräver att alla produkter som importeras till landet ska testas på djur vilket sker via kinesiska myndigheter. Ett varumärke som importerar sina produkter till den kinesiska marknaden bidrar därmed till djurförsök – och du som konsument stödjer indirekt djurtester genom att köpa produkter från märket.

Det finns tre undantag från detta:

 • Produkter som endast importeras till Hong Kong.
 • Produkter som tillverkas lokalt i Kina.
 • Produkter som säljs via e-handel till Kina via cross-over. Det gäller inte vanlig e-handel utan sker via registrerade plattformar godkända enligt kinesisk lagstiftning.

Den enkla förklaringen till varför så många företag väljer att sälja i Kina är helt enkelt för att Kina är en stor och växande marknad, vilket gör att företag prioriterar ekonomisk tillväxt framför etik och djurvänliga värderingar. De förlorar då möjligheten att klassas som cruelty free och en annan stor växande marknad.

Skillnaden på cruelty free, vegetariskt och veganskt

Cruelty free betyder märket inte bidrar till djurtester i något led. Produkter från märket kan fortfarande innehålla ingredienser av animaliskt ursprung.

En vegetarisk produkt kan innehålla ingredienser som ursprungligen har tillverkats av djuret självt, t.ex. bivax, honung, äggvita eller mjölk.

En vegansk produkt innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung. Bivax, honung, äggvita eller mjölk är inte veganskt.

Först när märket som tillverkar produkten är cruelty free och produkten inte innehåller animaliska ingredienser blir produkten vegansk.

Checklista för veganska produkter

 • Innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung.
 • Inga ingredienser av animaliskt ursprung används vid tillverkning.
 • Varken ingredienser eller slutprodukt testas på djur av företaget själva.
 • Varken ingredienser eller slutprodukt testas på djur av tredje part.
 • Produkten importeras inte till Kina.
  Förklaring: I Kina är det lag på att alla importerade produkter ska testas på djur för att få tillstånd att säljas på den kinesiska marknaden. Märken som säljer importerade produkter i Kina är alltså inte cruelty free och/eller veganska. Se utförligare förklaring i början av inlägget.
 • (Moderbolag testar inte på djur)
  Förklaring: Ett exempel är Too Faced som är ett dotterbolag till Estee Lauder. Too Faced är cruelty free medan Estee Lauder säljer sina produkter på den kineska marknaden. Du avgör själv om du anser att det är försvarsbart att köpa produkter från ett företag vars ägare testar på djur.

Hur tar jag reda på om produkten är vegansk?

 • Checka av punkterna i listan ovan. Många varumärken eller distributörer kan hjälpa dig med att ta fram och tyda ingredienslistor om informationen inte redan finns publicerad på deras webbplats. Ta kontakt direkt via mail eller telefon.
 • Kolla efter officiell vegan-märkning, men det är inte alltid det finns.
 • Ta hjälp av varumärkesguiden för att se vilka varumärken du kan lita på och vilka ingredienser du ska undvika.
 • Om du trots detta inte lyckas få klarhet i om produkten är vegansk – ställ gärna en fråga i Frågor & Svar så undersöker vi.

En tanke om “Checklista för veganska produkter – Uppdaterad information 2019

 1. Hanna Wik Reijonen says:

  Hej. Jag ville bara tacka för så oerhört bra information om allt cruelty free och veganbaserade märken och allt man kan göra! Tack tack Veganguiden! Ni gör ett toppenjobb!!!
  Mvh Hanna WR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.