10 sevärda dokumentärer om veganism

The Game Changers

Dokumentären alla pratar om just nu. The Game Changers (2018) utmanar myten om att kött är ett måste för att få i sig tillräckligt med protein. Med fokus på världens snabbaste och starkaste idrottare tar läkare, vetenskapsmän och idrottare upp fördelarna med en grön kost, och sambandet mellan växtbaserad mat och ökad prestationsförmåga.

Finns på Netflix.

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Cowspiracy (2014) utforskar hur storskaligt jordbruk förbrukar jordens naturresurser och bidrar till global uppvärmning, skogsavverkning, förbrukning av vatten och döda zoner i haven - och varför krisen har ignorerats av stora miljöorganisationer.

Finns på Netflix.

Forks Over Knives

Det här är en dokumentär för dig som är intresserad av plantbaserad kosthållning ur ett hälsoperspektiv. Forks Over Knives handlar huvudsakligen om att utesluta animaliska livsmedel och minimera intaget av förädlade produkter för att uppnå bättre hälsa.

Finns på Netflix.

Eating Animals

Dokumentärversionen av Jonathan Safran Foers bok Äta Djur, berättad av skådespelaren Natalie Portman som är vegan. Eating Animals utforskar hur djurproduktion har blivit till den gigantiska industri det är idag genom att besöka farmar och slaktare, och försöker avgöra om det är etiskt försvarsbart att äta djur idag.

Maximum Tolerated Dose

I Maximum Tolerated Dose (2012) skildras försöksdjurens lidande genom forskares berättelser och klipp från dolda kameror inifrån labben. En värld man som vanlig Svensson sällan får inblick i.

Finns att köpa på Maximum Tolerated Doses webbplats.

Earthlings

Earthlings  (2005) kommer med en varning för starka grafiska bilder över hur djur plågas och dödas. Denna magstarka dokumentär skildrar den verklighet som köttätande och användande av animaliska produkter bidrar till.

Finns att se/lån/köpa på Earthlings webbplats.

Dominion

Med drönare och dolda kameror skildrar Dominion (2018) den brutala verkligheten för lantbruksdjuren i Australien. Flera kända personer som Joaquin Phoenix, Kat Von D, Sadie Sink och Sia medverkar i dokumentären.

Finns att se på Aussie Farms webbplats.

What The Health

What the Health (2017) skildrar den negativa hälsoeffekten som kött- och mejeriprodukter har på hälsan och ifrågasätter hur det kommer sig att detta inte uppmärksammas av myndigheter och läkemedelsföretag. Från skaparna av Cowspiracy.

Finns på Netflix.

Called To Rescue

Alla dokumentärer är inte brutala och hemska - Called To Rescue (2016) följer volontärer och andra hjältemodiga personer personer som arbetar för att rädda djur, ge dem ett namn och berätta deras historia. En värmande dokumentär!

Finns att se på Called To Rescues webbplats.

Live And Let Live

När de flesta dokumentärer fokuserar på djuren skildrar Live And Let Live (2013) personer som valt en vegansk livsstil och reflekterar kring skälen bakom beslutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.