Vårda dina vintertorra läppar

Inlägget innehåller annonslänkar

Ta hand om dina vintertorra läppar med veganska läppbalsam!

Att läppbalsam med animaliska ingredienser kan ha fantastiska hudvårdande egenskaper går inte att förneka. Men det finns egentligen ingen anledning till att använda animaliska ingredienser i kosmetika och hudvård när det finns många plantbaserade oljor som har likvärdiga egenskaper, t.ex. sheasmör, kakaosmör och kokosolja.

Vi går igenom de vanligaste ingredienserna som utvinns från djur och tipsar dessutom om sex läppbalsam som mjukgör och återfuktar precis lika bra som motsvarande icke-veganska produkter som t.ex. Lypsyl Original och Försvarets Hudsalva.
Vanliga ingredienser av animaliskt ursprung i läppbalsam

❗ Lanolin från fårull

Ullfett, vanligen kallat lanolin, i skönhetsprodukter kommer i princip aldrig från svenska får på grund av låg lönsamhet. Istället används ull från länder med lägre krav på djurhållning. När fåret kommer upp i åldern och slutar producera ull i snabb takt går det till slakt, så ser den dystra verkligheten ut för många får. Läs mer om lanolin och varför det är dåligt för djuren här.

❗ Bivax från bin

Bin skapar bivaxkakor för att överleva vintern, bivax innehåller nämligen en massa näring som hjälper dessa flitiga bin att överleva vintern. Vid framställning av bivax till läppbalsam och andra produkter tar vi bort kakorna från bikuporna och tvingar bina att leva på en näringsfattig sockerlösning istället. Läs mer om varför bivax är en problematisk råvara.
Benämns ofta på följande sätt i ingredienslistor: Bivax, beeswax, cera alba

❗ Karmin från krossade löss

Lössen odlas i gigantiska farmar där de sedan torkas och krossas till rött färgpigment.
Benämns ofta på följande sätt i ingredienslistor: Carmine, C.I. 75470, cochineal, Natural Red 4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Secured By miniOrange