Tio skäl till att bli vegan

Funderar du på att bli vegan? Kanske brinner du för djurrättsliga frågor, vill bli mer hälsosam eller bidra till en mer hållbar värld? Det är en stor levnadsomställning, det ska vi inte hymla om. Men det är så värt det! Fortsätt läsa för att få tio insikter om varför det är värt att vara vegan.

Din chans att påverka

Du kanske frågar dig just ditt beslut att bli vegan betyder i det stora hela. Genom att undvika animalisk föda och djurtestade produkter bidrar du till att minska lidandet för levande varelser. Konsumentens vanor styr marknaden, så enkelt är det.

Var en djurvän på riktigt

Genom att välja skönhetsprodukter som inte testas på djur, att avstå från läder och att inte besöka cirkusar minskar du lidandet för andra levande varelser. Inga levande varelser kommer att plågas, utnyttjas och slaktas på grund av din konsumtion längre.

Utforska smaker och nya maträtter

När du veganiserar dina tidigare kostvanor kommer du att behöva kliva ur din comfort zone ett tag. Det innebär att du får smaka på nya råvaror och upptäcker en helt ny värld av mat. Men misströsta icke, du hittar snabbt nya favoritsmaker!

Det finns substitut till kött och mejerivaror

Misströsta inte heller om du fortfarande vill äta dina gamla favoriträtter. Numera finns det veganska ersättningsprodukter till väldigt många animaliska matvaror i de vegetariska kyl- och frysdiskarna i matbutiken.

Lägg mindre pengar på mat

Kött är dyrt, det kan ingen förneka. Bunkra upp med billiga råvaror som t.ex. potatis, baljväxter, spannmål och grönsaker istället. En kost som baseras på naturliga basvaror är både billig och klimatsmart.

Du mår bättre

En plantbaserad kosthållning minskar risken för att drabbas av diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Givetvis finns det även veganska socker- och fettbomber om du känner för det, för ibland sätter ju suget efter godsaker av det onyttigare slaget in även för veganer.

Du gör miljön en stor tjänst

Vegansk kost bidrar till framförallt minskade växthusgaser och mindre vattenanvändning. En vegansk diet ger föda till fler personer än vad en köttbaserad diet gör. Det är en hållbar livsstil som är nödvändig för planetens fortlevnad.

Det är lättare än du tror

Det kan ta lite tid att lägga om sina vanor men på köpet får du ny kunskap och nya erfarenheter. Till en början kan du ha ett sug efter det du åt tidigare, men du kommer att märka att dina smaklökar vänjer sig vid den nya kosten snabbt och att du efter ett tag slutar få sug efter t.ex. kött.

Stark gemenskap

Många kommer att ifrågasätta din livsstil, men du väljer själv vilka strider du vill ta – kom ihåg det! Du kommer också att upptäcka att det finns många likasinnade, både i din omgivning men även i forum och sociala medier på nätet. Vi finns här för dig!

Gott samvete

Det är fantastiskt att leva sitt eget liv utan andras liv på ens samvete. Testa och känn skillnaden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *