Såhär tar du reda på om skönhetsprodukten är vegansk

En skönhetsprodukt som är vegansk är varken testad på djur eller innehåller ingredienser av animaliskt ursprung. Men hur vet du som konsument om en produkt testas på djur och vilket ursprung ingredienserna har?

Företag hävdar ofta bestämt att de inte djurtestar i enlighet med europeisk lagstiftning – och det stämmer. Däremot kräver Kinas lagstiftning att alla produkter som säljs i landet ska testas på djur. Ett varumärke som säljer sina produkter på den kinesiska marknaden bidrar därmed till djurförsök – och du som konsument stödjer indirekt djurtester genom att köpa produkter från märket.

Enda undantaget är produkter som säljs Hong Kong då de har en annan lagstiftning.


Skillnaden på cruelty free, vegetariskt och veganskt

Cruelty free betyder att varumärket som tillverkar produkten inte testar på djur. Produkter från märket kan fortfarande innehålla ingredienser av animaliskt ursprung.

En vegetarisk produkt kan innehålla ingredienser som ursprungligen har tillverkats av djuret självt, t.ex. bivax, honung, äggvita eller mjölk.

En vegansk produkt innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung. Bivax, honung, äggvita eller mjölk är inte veganskt.

Först när märket som tillverkar produkten är cruelty-free och produkten inte innehåller animaliska ingredienser blir produkten vegansk.


Checklista för veganska produkter

 • Innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung
 • Inga ingredienser av animaliskt ursprung används vid tillverkning
 • Varken ingredienser eller slutprodukt testas på djur av företaget själva
 • Varken ingredienser eller slutprodukt testas på djur av tredje part
 • Produkten säljs inte i Kina
  Förklaring: I Kina är det lag på att alla importerade produkter ska testas på djur för att få tillstånd att säljas på den kinesiska marknaden. Märken som säljer importerade produkter i Kina är alltså inte cruelty free och/eller veganska.
 • Moderbolag testar inte på djur
  Förklaring: Ett exempel är Too Faced som är ett dotterbolag till Estee Lauder. Too Faced är cruelty free medan Estee Lauder säljer sina produkter på den kineska marknaden. Du avgör själv om du anser att det är försvarsbart att köpa produkter från ett företag vars ägare testar på djur.

Hur tar jag reda på om produkten är vegansk?

 • Kolla efter officiell vegan-märkning.
 • Ta hjälp av varumärkesguiden för att se vilka varumärken du kan lita på och vilka ingredienser du ska undvika.
 • Många varumärken eller distributörer kan hjälpa dig med att ta fram och tyda ingredienslistor om informationen inte redan finns publicerad på deras webbplats. Ta kontakt direkt via mail eller telefon.

En tanke om “Såhär tar du reda på om skönhetsprodukten är vegansk

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *