Vad finns i skafferiet hos en vegan?

Inlägget innehåller annonslänkar

Om du tar du en titt i skafferi hos en vegan kommer du garanterat hitta följande matvaror! De är är fantastiska substitut till råvaror som annars kommer från, eller består av, animalier. Om du inte har dessa ingredienser hemma i skafferiet så rekommenderar vi dig verkligen att skaffa dem. Du kommer inte att ångra dig – de är så användbara, till så mycket!


bjast

Näringsjäst

Det klassiska veganska ostsubstitutet. Näringsjästflingor kan användas i all mat för att få en umamiaktig ostsmak. Flingorna består av torkad jäst, innehåller B-vitaminer och är bra för bland annat ämnesomsättning. Skillnaden mellan näringsjäst och bjäst är att näringsjäst har vitamin B12 tillsatt.

Rekommenderas: Bjäst-flingor från Carls-Bergh Pharma


linfro-urtekram

Linfrön

Med sina höga halt av kostfibrer och omega 3-fettsyror är linfrön viktiga i en vegansk kost. Allra bäst tas näringen upp ur krossade linfrön eller kallpressad linfröolja. Av 1 msk krossade linfrön och 3 msk kokande vatten kan du dessutom göra linfröägg och använda som substitut till ägg från höns.

Rekommenderas: Ekologiska linfrön från Urtekram


coconut-oil

Kokosolja

Kallpressad kokosolja innehåller viktiga vitaminer, mineraler och fettsyror och har många användningsområden. Kokosolja kan ersätta annat fett i matlagning och bakning, men kan även användas som en nyttig energikälla i smoothies och istället för smör på mackan. Den är även användbar för dig som strävar efter en naturlig hudvårdsrutin. Kokosolja löser upp smink och är ypperligt bra som sminkborttagning. Om du har torr hy kan du återfukta med en klick kokosolja.

Rekommenderas: Ekologisk och kallpressad kokosolja från Vitaprana


fontana-daglar

Dadlar

Dadlar ger dig snabbt ny energi. Dadelfrukten är mycket lättsmält för magen och innehåller bland annat mycket kalium, vilket är en mineral som är viktig för ett välfungerande nervsystem i kroppen. Tack vare den färska dadelns söta och kladdiga innehåll är de användbara som sötning och bindningsmedel i bakning. Dadelbollar är en klassiker.


ekologiska-cashewnotter

Cashewnötter

Cashewnötter är rika på kalium, magnesium, koppar och tryptofan för att nämna några viktiga näringsämnen för kroppen. Genom att blötlägga cashewnötter och sedan mixa dem får du en användbar bas till veganska såser.

Rekommenderas: Ekologiska cashewnötter från Biofood


ekologisk-kokosgradde

Kokosgrädde

Genom att vispa kokosgrädde tillsammans med vanilj/kakao och sötning får du en härligt fluffig grädde som kan användas som substitut till grädde av komjölk. Du kan även göra en väldigt god mousse av kokosgrädde. Ha alltid en burk stående i skafferiet när det vaknas gäster eller när sötsuget sätter in.

Rekommenderas: Ekologisk kokosgrädde från Kung Markatta


liquid-smoke

Liquid Smoke

Den koncentrerade rökaromen på flaska ger en rökig smak när den tillsätts i maten. Använd till att göra vegansk bacon av tofu.


agar-agar

Agar agar

Agar agar är ett gelämne (E406) som utvinns ur vissa rödalger och används som substitut för gelatin för att ge en geleaktig konsistens. Fungerar fint att göra pannacotta med.

Rekommenderas: Agar-agar från Terrasana

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *